UMRE
Umre, belirli bir vakte bağlı olmaksızın ihrama girerek tavaf ve sa’y yaptıktan sonra tıraş olup ihramdan çıkmaktan ibarettir.
Umrenin Hükmü
Hanefî ve Malikilere göre Müslümanın ömründe bir defa umre yapması müekked sünnettir. Şafii ve Hanbelilere göre ise farzdır.
Umrenin Farzları
Umrenin farzları ihram ve tavaf olmak üzere ikidir. İhram şart, tavaf ise rükündür. Şafii ve Hanbelilere göre umrenin rükünleri 1)İhram, 2)Tavaf, 3)Sa’y, 4)Sacını tıraş etmesi veya kısaltması.
Umrenin Vacipleri
1- Safa ile merve arasında sa’y yapmak
2- Sa’ydan sonra tıraş olmak veya saçları kısaltmak.
Umrenin Zamanı
Umre için belirli bir zaman yoktur, her zaman umre yapılabilir. Ramazanda yapılması daha faziletlidir. Ancak Hanefî mezhebinde “teşrîk günleri” denilen yılda beş gün yani arefe günü sabahından bayramın 4. günü güneş batıncaya kadarki süre içinde umre yapmak, tahrîmen mekruhtur. Diğer 3 mezhepte, haccetmeyen kişilerin teşrik günleri dahil her zaman umre yapmaları, kerâhetsiz câiz görülmüştür. Haccedenler ise, Malikilere göre bayramın 4. günü güneş batıncaya kadar, Şafiilere göre ise veda tavafı dışında haccın bütün menâsiki tamamlanmadıkça umre yapamazlar.